
Aspargeskort 2019
Her i påsken har vi åbnet for vores tilbagevendende aspargeskort – som, hvis vi selv skal sige det, er byens bedste.
Det indeholder blandt andet:
- Hvide asparges med rejser og hollandaise sauce
- Grønne asparges med bayonneskinke og urtepesto
- Aspargessuppe
- Grønne asparges med makrel, rygeost og radise
Aspargeskortet kører så længe der er asparges er i sæson.
Fête de l’Asperge
I Frankrig er starten på aspargessæsonen en fest, for det er budbringeren for sommerens komme. Sæsonen varierer alt efter vejr og vind, men plejer at ligge fra cirka midt april til midt juni.
Det er i denne periode, man skal spise asparges. Selvom man kan købe asparges i supermarkederne året rundt, kan du kun få asparges på Sebastopol, når de er i sæson. For det er her de smager fantastisk og er friske.
Vi har både grønne og hvide asparges på vores aspargeskort, som er delikate på hver deres måde.
Asparges: En kongelig spise
I Blayais i Bordeaux-distriktet er asparges-sæsonen en fest. Her påstås det at de har dyrket dem siden der 15. århundrede – og legenden siger, at Marquis de Vauban bragte grøntsagen til Solkongen, Lous XIV.
Her i Danmark kan vi formentlig takke Christian IV for at vi også har god tradition for at dyrke dem herhjemme. Han var nemlig også meget glad for grøntsagen, og sørgede derfor for, at de også blev dyrket og forædlet herhjemme.
Men spisen kan dateres mere end 5000 år tilbage. Vægmalerier fra det gamle Egypeten viser, at det også var en populær spise blandt de faraoerne (de gamle egyptiske konger).
De romerske kejsere var også begejstrede for det. Og Augustus, den første romerske kejser (63 f.Kr. – 14 e.Kr.) og hans efterfølgere var så glade for asparges, at romerske gartnere var de første i Europa, der begyndte at dyrke grønne asparges. Aspargesene forsvandt med romerrigets fald – bortset fra inde bag klostrenes mure. Og så var det først da Solkongen fik smag for asparges at dyrkningen blev genoptaget i Europa.