Skip to content

Om Sebastopol

Breaker-stretch-web
sebastopol

Sebastopols historie

Bag Sebastopol står Ole og Tommy. Det var dem, der åbnede Sebastopol og er stadig dem, der driver den i dag.

Siden Sebastopol åbnede 27. oktober 1994, er det blevet en institution i hjertet af Nørrebro. Der er ikke mange københavnere, der ikke kender den franske dame. I dag tiltrækker stedet både unge, gamle, børnefamilier og alt midt i mellem. 

Mad og vin i centrum

I 1994 var der ikke mange franske caféer i København. Men Ole og Tommy var fast besluttet på, at Nørrebro skulle have deres egen lille bid af Paris.

Siden starten har både mad og vin været i centrum: “Vi gør meget ud af, at vores mad følger årstiden og råvarerne, og derfor skifter vi menukort mange gange gennem året. Eksempelvis har vi et asparges kort, når de er i sæson, og kunne aldrig drømme om at servere asparges om vinteren,” fortæller Tommy Juhl Jepsen.

Senere begyndte Sebastopol selv at importere vin, naturligvis fra Frankrig. “Vi er selv nede og vælge vores vine ud, fordi vin er en lige så stor del af den franske madoplevelse. Og det vil vi gerne lære danskerne,” siger Tommy Juhl Jepsen

Hvad betyder Sebastopol?

Den nye franske café skulle have et fransk navn. Men det skulle også være et navn, der ikke betød noget bestemt. Efter meget søgen faldt valget på Sebastopol, der er inspireret af Boulevard de Sebastopol, der ligger i 2. arrondissement – og også er navnet på en parisisk metrostation.

Det var ikke kun navnet, der skulle være rigtig fransk. Også interiøret skulle være rigtigt. Derfor tog Ole og Tommy til Paris, for at hente plakater, lamper, sågar bardisken og andre effekter i Paris – for at skabe den helt rigtige parisiske stemning. Musikken var Edith Piaff, og tjenerne var klædt hvid skjorte, sort vest og forklæde. Akkurat som i dag. Og det er måske derfor Sebastopol stadig er her den dag i dag: Den har aldrig prøvet at være noget andet end sig selv.

En populær fransk dame

Københavnerne tog godt imod Sebastopol, og det blev hurtigt et populært sted.
“De første mange år var vi sindssygt moderne. Folk bookede bord til mad, for at have en plads til festen om aftenen,” fortæller Tommy Juhl Jepsen.
Men pladsen var trang dengang, fordi Sebastopol oprindeligt kun var halv størrelse af, hvad den er i dag. Og i ægte parisisk stil, blev der blot stillede stole ud på Sankt Hans Torv, når vejret var til det. “Jeg tror vi havde 12 stole til udendørsservering, som med det samme blev optaget, når vi stillede dem ud,” fortæller Tommy Juhl Jepsen. Dermed var de også klar over, at der skulle gøres noget ved både caféens størrelse og udendørsserveringen.

Et par år senere overtog de nabolokalerne, og kunne også få plads til større udeservering,. Samtidig blev menukortet ændret til udelukkende at indeholde fransk bistromad.

Fra Joe’s til Sebastopol

På adressen, hvor Sebastopol ligger i dag, havde der siden 1946 ligget en kaffebar med navnet Joe’s kaffebar.
Efter Anden Verdenskrig var der mange udstationerede amerikanske soldater i Danmark. Det var en af disse soldater, der i København mødte en ung, smuk kvinde, som han blev forelsket i. Hun blev gravid, men han blev desværre kaldt tilbage til USA. 
For at sikre den vordende mor, og sørge for at hun kunne forsørge sig selv og deres kommende bar, købte han en kaffebar til hende. Den kom til at hedde Joe’s Kaffebar – for soldatens navn var Joe.